HOME
SITEMAP
LILIAN PICKERING NEEDE
KERKIPASI HISTORY
STIMEZRA
ABOUT SURINAME
AGENDA
NIEUWS
FAMILIEBODE
KERKGESCHIEDENIS
JEUGD & KIDS
FORUM
KERKDIENSTEN
ORGANISATIES
SPREKERS
ARTIESTEN
MEDIA
KAPEL
SURI-BUITENLAND
DONJA INGARD'S CORNER
CONTACT US
WEBWINKEL i.o.
GUESTBOOK
Onderzoek doen kan slim zijn

HOME > DONJA INGARD'S CORNER > DE START VAN EEN HUISKERK > Huiskerk Het Arendsnest < U bent hier


ZO HEBBEN WIJ ONZE HUISKERK OPGESTART
door Donja Ingard
Oprichters: Adrian en Donja Ingard Jans
Locatie: Rijswijk, Nederland
In 2011
Aflevering 6       
ONDERZOEK DOEN KAN SLIM ZIJN


♫ Het is eind april 2012. In de huiskerk maken we bekend dat we twee weken later hoofdstuk 9 uit "Plant een kerk" gaan bestuderen met elkaar. Wij zorgen ervoor dat iedereen in het bezit komt van dit hoofdstuk. Iedereen heeft dus twee weken de tijd om de tekst te lezen. Er hoort een opdracht bij: ontdek bij het lezen wat je het meest aanspreekt.

Op de bewuste zondag gaan we de dienst kort houden om voldoende tijd voor de studie te hebben. Daarna plannen we een warme maaltijd gevolgd door het Avondmaal. We spreken af dat we de kosten delen.

13 Mei 2012, hoofdstuk 9 uit "Plant een kerk"
Het is beregezellig. Drinken iets, Adrian zingt een lied met ons en ik deel een kort woord uit de bijbel.
Dan is het tijd voor de studie. De bijgaande opdracht levert heel wat reacties op.
Het meest raakt ons het op de hoogte stellen van de verhuurder als je een huiskerk bij je thuis begint, de wijkagent ontmoeten, het buurtgesprek en het nut van praten met sleutelfiguren in de wijk. Sleutelfiguren zijn de directeur van een school, de maatschappelijk werker, enzovoort.

Voor ons stond al vast dat wij in onze wijk een buurtgesprek willen gaan houden om de behoeften van de mensen in onze buurt te kunnen peilen. Wij willen hen daadwerkelijk en praktisch helpen omdat wij, hopen we... hen zo in contact kunnen brengen met de liefde van God. Daarom staan we uitgebreid stil bij het buurtgesprek.
We leren ook van elkaars ervaring. Zo maken we kennis met vangvragen. Vangvragen zijn nuttig om via een omweg aan informatie te komen. Door de praktijk van het leven weten wij dat als je iemand recht op de man vraagt wat haar of zijn nood is, men meestal geneigd is een ontkennend antwoord te geven. Laten we eerlijk zijn, ik zou ook niet aan de eerste de beste vertellen dat ...€'s, rekeningen, mijn kwaaltjes... dus is het beter om te vragen..."Welke noden zijn er volgens u in deze wijk?" Daarna zullen mensen waarschijnlijk gemakkelijker over hun eigen noden praten.

Uiteindelijk is het buurtgesprek er niet van gekomen bij gebrek aan mankracht. Omdat Adrian en ik de buurt al goed kennen, we wonen er al acht jaar, weten we  ook ongeveer welke noden er spelen. Wij besluiten later en gaandeweg de herfst in het voorjaar van 2013 onder andere conversatie Nederlands voor vrouwen aan te bieden. Dit gaat mijn klusje worden, maar dat even terzijde.

In 2005, ik kan het even niet zo gauw vinden in "Plant een kerk" is er in Nederland een onderzoek gedaan om te ontdekken hoeveel kerken er nog nodig zijn om iedereen een plek te geven. Hier kwam uit naar voren dat op een aantal van 500 tot 1000 inwoners er nog 5000 kerken nodig waren om daarin te voorzien. De vraag komt bij me naar boven hoe die verhouding in Suriname ligt.
Is er onderzoek naar gedaan is? Hoeveel kerken zijn nog nodig?
Onderzoek brengt visie naar boven, en met het oog op de binnen te halen "oogst" is het meer dan de moeite waard ♫

GRAAG UW REAKTIE OP BOVENSTAAND ARTIKEL

Wil u a.u.b. uw reaktie beginnen met de titel van het artikel. Dank u.

Naam                              

E-mail adres             
wordt niet gepubliceerd

Uw reaktie (max. 15 regels)                                                                                           REAKTIES

Er zijn nog geen reakties op dit artikel ontvangen.
2009 Lilian Pickering Neede
Church Websites | Ministry Websites by ChristianCMS, a Service of Inspyre.