HOME
SITEMAP
LILIAN PICKERING NEEDE
KERKIPASI HISTORY
STIMEZRA
ABOUT SURINAME
AGENDA
NIEUWS
FAMILIEBODE
KERKGESCHIEDENIS
JEUGD & KIDS
FORUM
KERKDIENSTEN
ORGANISATIES
SPREKERS
ARTIESTEN
MEDIA
KAPEL
SURI-BUITENLAND
DONJA INGARD'S CORNER
CONTACT US
WEBWINKEL i.o.
GUESTBOOK
Het avondmaal in onze huiskerk

HOME > DONJA INGARD'S CORNER > DE START VAN EEN HUISKERK > Het avondmaal in onze huiskerk < U bent hier


ZO HEBBEN WIJ ONZE HUISKERK OPGESTART
door Donja Ingard
Oprichters: Adrian en Donja Ingard Jans
Locatie: Rijswijk, Nederland
in 2011


Aflevering 11  
OVER HET AVONDMAAL IN ONZE HUISKERK

♫ In onze huiskerk vieren wij iedere zondag Avondmaal. Daar gaat een broodmaaltijd aan vooraf. Door de week, in de groeikring, gaat het ook zo. Het is wel even wennen, want wij waren 1 x per maand gewend en zonder maaltijd.

Het is alweer een aantal jaren geleden als wij over dit thema lezen. We ontdekken dat Jezus het Avondmaal instelde tijdens de Joodse paasmaaltijd. Het Joodse Paasfeest werd gevierd om de uittocht uit Egypte te gedenken. Tijdens de paasmaaltijd in de tijd van Jezus werden er vier glazen wijn geschonken. Het was bij het derde glas, de beker van de dankzegging, dat Jezus het Avondmaal instelde om er uiting aan te geven dat hij het nieuwe Paaslam is. Om dit niet te vergeten gaf hij de discipelen een opdracht mee: "doe dit telkens als jullie bij elkaar zijn".

Mijmering: 
Als Jezus  zegt: doe dit telkens als jullie samenkomen, waarom doen we het dan niet?
Praktijk:
Wij wisten niet hoe het zou uitpakken. Nu we Jezus' woorden in praktijk brengen, zo goed en zo kwaad als het gaat, ontdekken wij nieuwe dimensies. 

Een maaltijd heeft iets gemoedelijks. Daarnaast is het een hoogtepunt in het gezinsleven. Het moment dat de gezinsleden elkaar ontmoeten en elkaar kunnen vertellen hoe hun dag was. In de tijd van Jezus wisselden de Joden belangrijke zaken uit tijdens de maaltijd. Het bespreken van geloofsthema's tijdens het eten was toen heel gewoon. In onze huiskerk zijn wij gaan nadenken over de paasmaaltijd en over het moment dat Jezus het Avondmaal instelde. Men at liggend op banken. Op een andere bank, binnen het bereik van iedereen, werd het eten in kommen neergezet. Wijn schonk men zelf in zijn eigen beker in, nadat de gastheer God voor de maaltijd had gedankt en de (meng)beker had aangereikt. Vervolgens schonk ieder zijn eigen KOS SJEL BRACHA (beker) vol. 

Mijmering:
Als we elke zondag Avondmaal houden, gaat 't niet drukkend werken? En saai... elke week...
Praktijk:
We ontdekken dat het iedere keer anders is. Het vieren bevestigt wekelijks waarom we bij elkaar zijn.Het gaat om Jezus en het versterkt de band met hem.Het brengt bij ons een huisgezin-van-God-gevoel op gang.Het neemt bij mij het statische, symbolieke gevoel weg en geeft een levendige ervaring in de plaats.

In onze huiskerk vieren wij Avondmaal na de maaltijd. We schenken onze eigen beker in, wij nemen ongeveer 5 slokjes (de discipelen hadden waarschijnlijk volle bekers), en proosten op het leven dat we van Jezus ontvangen hebben. Onder het nippen praten we over een op het Avondmaal gericht onderwerp. Het is een blij, en ook een plechtig moment. Ter ere van Jezus.In de groeikring is ons iets opgevallen. Aan tafel beginnen wij met het rondje "Hoe was je week". Waarin we de hoogtepunten van de week aan elkaar vertellen. Houd in gedachten dat de groeikring, die de herfst en winter duurt, door een vaste groep mensen bezocht wordt. Bij de start hadden we afgesproken de dingen die we bespreken onder elkaar te houden. Dus we praten vrijuit. In deze vorm, de combinatie maaltijd en Avondmaal, merken we ook dat bij ons, omzien-naar-elkaar bijna automatisch op gang komt♫


Bronvermelding:-"t gebruik van eenpersoonsbekertjes bij het Avondmaal" door John Karsten uit Parakleet, 30ste jaargang, nr. 113, 1e kwartaal.-De Studiebijbel.GRAAG UW REAKTIE OP BOVENSTAAND ARTIKEL

Wil u a.u.b. uw reaktie beginnen met de titel van het artikel. Dank u.

Naam                              

E-mail adres             
wordt niet gepubliceerd

Uw reaktie (max. 15 regels)                                                                                           REAKTIES

Er zijn nog geen reakties op dit artikel ontvangen.2009 Lilian Pickering Neede
Church Websites | Ministry Websites by ChristianCMS, a Service of Inspyre.